Medlemsavg 150:-
BG 363-9069
Klubbinfo

 

 

klart.se

 

 

 

Länkar för kartinköp

 

Liber

Resebokhandeln

Bike-Boke-Shop

Motormännen

Mapsman

Amazon.de

ADAC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En GPS-navigator är ett mycket bra hjälpmedel , speciellt för att följa tidigare planerade rutter. Den kan dock inte ersätta en bra karta utan är mer ett komplement. Vid planeringsbordet inför en tur är kartor med olika skalor nödvändigt. En stor översiktskarta i skalan 1:1 miljon eller 1:700 000 för grovplaneringen och minder detaljkartor med skalan 1:250000 är lämpligt.  Detaljkartan bör innehålla markerade "bra mc-vägar" eller  "naturvägar". Nedan följer lite tips på kartor.

 

 

GPS-navigator

Det finns ett antal olika tillverkare av GPS-navigatorer. En navigator för mc-bruk måste klara av väder och vind vilket begränsar antalet lämpliga modeller. Med jämna mellanrum pressenteras tester av navigatorer i olika MC-tidningar.

 

 

garmin

Garmin tillverkar 3 modeller för MC-bruk. Zumo 220, 550 och 660. Zumo 660 är samma som BMW Navigator IV. Med dessa produkter följer också ett program för PC, kallat MapSource, som är mycket användbart vid planering av rutter. Tyvärr fungerar inte detta på Mac utan då heter programmet RoadTrip och är betydligt sämre.

 

< Garmin >

 

tomtom

TomTom Rider Europe är en navigator speciellt anpassad för MC-bruk. Till Rider Pro medföljer även ett trådlöst headset från Cardo.

TomTom har dock inte samma fina planeringsprogram som Garmin  utan en enklare ruttplanerare som kan nås via länken nedan.

 

< TomTom > < TomTom ruttplanerare >

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POI ( point of interrest) , på svenska "intressepunkter", finns att hämta på ett antal platser på nätet både till Garmin och TomTom. Här följer några länkar.

www.posit.se

www.koordinater.se

www.sweonline.se>

 

 

Kartor

hallway

Mc-Kartan framtagen av Liber. Tryckt på stadigt papper med laminerad väderbeständig yta. Sverige är uppdelat i 5 delar med tryck på fram- och baksidan och täcker hela sverige i skala 1:600 000 med specialkartor i större skala över Skåne och Stockholmsområdet.  Säljs av Liber

 

michelinMc-Kartan finns även i skala 1:275 000 över Norra Svealand-Södra Norrland, Östra Svealand, Västra Götaland och Södra Götaland. Kartan visar bla Mc-vägar, cafér och matställe, vandrarhem och lite sevärdheter. Säljs av Liber.

hallway

Ett företag i Schweiz som tillverkar ett stort antal olika karter, bla bra bil- och mc-kartor. Går att köpa i handeln, via nätet direkt från Hallway eller någon annan sida.

 

michelinMichelin Travel ger ut ca 250 olika kartor, 380 reseguider och 22 hotell och restaurangguider.  Finns att inhandla i bokhandeln eller via nätet.

goodvibGood-Vibrations ger bla ut "Powerboxar" och turkartor. Boxarna innehåller vardera 8 st kartor i skala 1:250000 och är belagda med en vattenavvisande plast. De täcker förutom Tyskland även Österrike och norra Italien. På kartorna är de bästa MC-sträckorna markerade.

powerboxar

Den europesika MC-tidskriften Motorrad tillverkar en del bra kartor, bla i skalan 1:200000 och 1:300000.